Dovolj lažnih socialistov

Oddaja
11. 3. 2024 - 17.00
 / OFFsajd

Parlamentarne volitve na Portugalskem
 / 8. 10. 2019

Predčasne parlamentarne volitve na Portugalskem niso dale jasnega zmagovalca. Konservativna lista Demokratično zavezništvo, zbrana okoli socialdemokratske stranke pod vodstvom Luísa Montenegra, je po preštetih 99 odstotkih glasov za las premagala Socialistično stranko Pedra Nuna Santosa. Tako se konservativcem v 230-mestnem parlamentu obeta 79 poslanskih mandatov, dva več kot socialistom, ki so doslej vladali z absolutno parlamentarno večino. Sicer rezultati kažejo, da je Socialistična stranka osvojila največ parlamentarnih mest, a je konservativno zavezništvo v okrnjeni obliki zmagalo tudi na Madeiri in tam dobilo tri glasove.

Štiri poslanska mesta, ki jih volijo Portugalci v diaspori, še niso podeljena in bodo odločala o tem, komu bo predsednik Marcelo Rebelo de Sousa podelil mandat za oblikovanje vlade. Predčasne volitve je predsednik razpisal po odstopu premierja Antónia Coste, ki je odstopil zaradi obtožb korupcije proti več vladnim funkcionarjem pri gradnji večmilijardnega računalniškega središča Sines 4.0. 

V vsakem primeru bo jeziček na tehtnici pri oblikovanju katerekoli vlade največja zmagovalka volitev, desničarka stranka Chega, v prevodu Dovolj. Stranka pod vodstvom Andréja Venture je s približno 18 odstotkov glasov osvojila tretje mesto. Volilni program stranke vključuje privatizacijo javnih podjetij, med drugim državnega letalskega prevoznika TAP Air Portugal, in delno privatizacijo javnega zdravstva. Na nevarnost Cheginega vzpona opozarja neodvisna novinarka Joana Ramiro.

Ramiro

Na volitvah so kandidirali pod parolo odpravljanja korupcije, Chegin program pa je sicer protimigrantski in seksističen, razlaga Ramiro.

Ramiro

V večjih mestih, kot sta Lizbona in Porto, so najemnine za stanovanja zadnja leta skoraj dosegle raven minimalne plače. Zato si jih revni in tudi tisti s povprečno plačo težko privoščijo. Po drugi strani pa so za bogate priseljence in tuje vlagatelje pod vladami Socialistične stranke uvajali davčne olajšave z namenom povečanja investicij v državo. Podrobneje Ramiro. 

Ramiro

Prav zaradi ekonomskih težav in posledic zgrešene neoliberalne politike je volilna udeležba tokrat bila visoka, pri dobrih 66 odstotkih, kar je za skoraj 15 odstotnih točk več kot na prejšnjih volitvah leta 2022. Odločilni faktor pri večji udeležbi so bili mladi, ki jih stanovanjska kriza in nizke plače najbolj prizadevajo, razloži aktivistka Catarina Príncipe, sicer tudi članica stranke Levi blok.

Príncipe

Po rezultatih volitev je jasno, da niti Socialistična stranka niti socialdemokrati ne bodo mogli oblikovati večine brez podpore Chege. Ena od opcij je oblikovanje manjšinske vlade z manjšimi, liberalnimi strankami. Toda pri tem je problem sprejemanje vsakoletnega proračuna v parlamentu, ki je leta 2022 že odnesel vlado Antónia Coste. Podrobneje politologinja Patrícia Calca, asistentka na lizbonskem univerzitetnem inštitutu.

Calca

Tako Socialistična stranka kot socialdemokrati so se pred volitvami sicer zavezali, da s Chego pod nobenim pogojem ne bodo šli v koalicijo. Montenegro je po volitvah obrnil ploščo in vidi možnost sodelovanja s Chego, čeprav ne v koaliciji, temveč v nekakšni obliki nadkoalicijske pogodbe, pojasni Príncipe. 

Príncipe

Do razpisa predčasnih volitev je prišlo po preiskavi korupcije nekdanjega premierja Coste, v kateri so njegove sodelavce obtožili prejemanja podkupnin pri gradnji večmilijardnega računalniškega središča Sines 4.0. Za šest dni je policija denimo pridržala vodjo Costovega kabineta Vítorja Escário, pri katerem so našli za več kot 75 tisoč evrov neprijavljene gotovine. Escária se je izgovarjal, da je denar zaslužil kot svetovalec in ga je zgolj pozabil prijaviti. Sam Costa pa zaenkrat ni bil obtožen koruptivnih dejanj. Podrobneje afero opiše Ramiro.

Ramiro

Zmaga socialistov na portugalskih parlamentarnih volitvah
 / 31. 1. 2022

Tudi po Costovem odstopu so imeli socialisti v prejšnjem parlamentu absolutno večino. Tako bi lahko v teoriji predlagali novega mandatarja, ne da bi predsednik razpisal nove volitve. Predsednik Rebelo de Sousa, ki po portugalskem zakonu lahko parlament razpusti kadarkoli, pa se je odločil nasprotno in razpisal nove volitve, kot pojasni Calca. 

Calca

Od padca Salazarjeve diktature leta 1974 v portugalski politiki dominirata stranki socialistov in socialdemokratov, kar je razvidno tudi na tokratnih volitvah. Chega tega sistema ne ruši popolnoma, a ga zagotovo vsaj ogroža. Jasno pa je, da neoliberalne politike samooklicanih socialistov krepijo desnico. 

OFFsajd je pripravil vajenec Petar, mentoriral je Martin.

Vir fotke: Public domain
 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness